تست DFI و درمان نازایی

در تمام مردان درجاتی از آسیب به  DNA اسپرم  وجود دارد ؛ در تست DFI  با استفاده از روش های مختلف میزان شکست کروموزومی در اسپرم هابررسی می شود و طبق آن درصدهایی گزارش می شود . این درصدها که نشان دهنده میزان شکست DNA   اسپرم است هرچقدر بیشتر باشد ، نشان دهنده آسیب بیشتر به DNA   اسپرم است و اگر بیش از یک حدنصاب باشد موجب اختلال در حاملگی ، سقط جنین و شکست در روش های کمک – باروری مثل  IUI ،IVF  ،  ICSI می شود.

تفاوت اصلی تست DFI و اسپرمو گرام:

یکی از آزمایش های اولیه در درمان ناباروری آزمایش اسپرموگرام است که در آن تعداد و حرکت و .... اسپرم ها بررسی می شوند . در حالت کلی بهترین زمان انجام آزمایش  اسپرموگرام قبل از DFI  است ، و اگر نیاز به بررسی بیشتر درباره علت شکست DNA باشد ، تست DFI انجام می شود . تستی که به صورت روتین در آزمایشگاه برای شناسایی DFI انجام می شود

Sperm chromatin dispersion Assay or Hato Test

تغییر جواب آزمایش :DFI

اگر درصد نشان دهنده کمتر از 30% باشد ، این جواب طبیعی محسوب می شود .

اما اگر این درصدها بالاتر 30% باشد  ، غیر طبیعی است . رنج تشخیص SDF را می توان به اینصورت طبقه بندی کرد :

 

Excellent        < %15

GOOD           %15-24

Fair             24-29%

Poor             > 30%

 

بنابراین برای بیمارانی که تست DFI آنها شکست DNA  بالا دارند، ابتدا جهت بهبود این مورد اقداماتی انجام می شود و سپس از روش های کمک باروری IUI  ، IVF ، ICSU  کمک می گیریم.

تست DFI  برای بیمارانی که سابقه ی سقط جنین دارند و علت ناباروری مشخص نیست نیز توصیه می شود .

کاربرد تست DFI در درمان ناباروری:

  1. زمانی که ناباروری بدون علت و ناشناخته باشد ، انجام تست DFI یکی از پارامترهایی است که علت ناباروری را مورد بررسی قرار می دهد.
  2. بالا بودن سن آقایان
  3. ابتلا به بیماری واریکوسل همسر ( آقا)
  4. برای آقایانی که دارای مشاغل خاص هستند و در برابر مواد مضر قرار گرفته اند. شغل هایی نظیر نانوایی ، جوشکاری ، پمپ بنزین ، کارشناس رادیوتراپی و کشاورزانی که با ترکیبات آفت کش و سموم در ارتباط هستند ، از این جمله اند .
  5. کسانی که در معرض شیمی درمانی قرار دارند و یا در شهرهایی با آلودگی هوای بالا زندگی می کنند.
  6. آقایانی که سابقه عفونت و التهاب درمان نشده ی دستگاه تناسلی دارند.

روش های درمانی و توصیه هایی برای پیشگیری :

عوامل محیطی ، یکی از از عوامل مهم در شکست DNA اسپرم هستند . بنابراین تغییر در سبک زندگی ، رعایت رژیم غذایی سالم با مصرف میوه و سبزیجات و کم کردن غذای چرب ، عدم استعمال سیگار و الکل ، دوری از استرس می توان در جهت بهبود بیمار مفید باشد ، در مجموع دوری از استرس ، تمرین های یوگا ، مدیتیشن و کم کردن سیگار و الکل ، همچنین خود مراقبتی بیشتر ، تاثیر گذار است.

از عوامل محیطی دیگری که باعث شکست DNA می شود گرما است . در مواردی که شغل فرد خاص است و مدام با گرما در تماس است ، استفاده از لباس مناسب و عدم استفاده از لباس تنگ برای خنک نگه داشتن بیضه ها می تواند پیشگیری از شکست DNA موثر باشد.

در افرادی که واریکوسل دارند مالش بیضه ها زیر آب ولرم پیشنهاد می شود.

عوامل محیطی آلوده کننده مانند ؛ امواج موبایل ، اشعه های مضر و ..... در شکست DNA موثر هستند.

بعد از عوامل محیطی ، عوامل چاقی ، نیز یکی از دلایل شکست DNA هست که با استفاده از رژیم غذایی مناسب و ورزش می توان آن را کنترل کرد. به طور خلاصه می توان گفت : این تست به بررسی نازایی در مردان می پردازد البته در مواردی که سقط جنین مکرر دیده می شود هم ، از این روش تشخیصی استفاده می کنیم .

بعد از انجام این تست ممکن است ، پزشک عمل PRP بیضه را به شما توصیه کند و یا برای شما دارو تجویز کند که نتایج این دو روش درمانی سه ماه بعد مجددا بررسی می شود.

استفاده از آنتی اکسیدان ها تحت نظر پزشک در دزهای مختلف و بصورت تک یا مجموعه ای از آنتی اکسیدان ها ( طی دوره سه ماهه) نظیر : Zinc  ، سلنیوم ، Q10، کارنی تین ، Vit C  و Vit E و ..... یکی از توصیه های درمان است .

درمان عفونت های بیضه و دستگاه تناسلی مردانه به علت وجود کلوسیت در اسپرم که عامل ROS  میباشد و یکی از مهم ترین عوامل DFI  ، ROS می باشد پس از درمان عفونت با آنتی بیوتیک DFI کاهش پیدا می کند.