آزمایش AMH چیست و چه کاربردها و فوایدی دارد؟

آزمایش AMH چیست؟

آزمایش AMH یکی از چندین آزمایشی است که جهت بررسی میزان هورمون آنتی مولرین در خون در بانوان ممکن است انجام می شود. کلمه AMH مخفف اصطلاح Anti Mullerian Hormone به معنای هورمون آنتی مولرین می باشد. در این مطلب می خواهیم با مسائل مربوط به این آزمایش بیشتر آشنا شویم و همچنین به سوالات مهم در رابطه با آن پاسخ دهیم.
قبل از هر چیز بهتر است بدانید که مناسب ترین گروه برای انجام آزمایش AMH خانم های زیر 38 سال سن هستند که به دلایل مختلف قصد دارند بارداری خود را به وقتی دیگر موکول کرده و به عبارتی در آن تاخیر ایجاد کنند. در کل باید بدانید که این آزمایش مربوط به مسائل بارداری و زیرشاخه های آن است.
در ادامه با ما همراه باشید تا به طور کامل به ابهامات  و پرسش های مربوط به آزمایش آنالیز میزان هورمون آنتی مولرین پاسخ دهیم.

کاربردها و فواید آزمایش AMH

اولین سوالی که در رابطه با آزمایش AMH از ما می پرسند این است که اصولا این آزمایش چه کاربردها یا فوایدی دارد؟ در این بخش به این سوال کاربردی به صورت مختصر پاسخ خواهیم داد.
1. آنالیز و تحلیل میزان باروری بانوان
2. بررسی و نهایتا تخمین شروع زمان یائسگی
3. بررسی علت پرمویی در بدن بعضی از بانوان
4. بررسی علت بروز پریودهای نامنظم و بی نظمی در زمان پریود شدن
5. بررسی دقیق علت بم شدن صدای بانوان (مردانه شدن صدای خانم ها)
6. بررسی دقیق علت بروز ویژگی های مردانه در بانوان
7. بانوان مبتلا به سرطان تخمدان باید طی دوره های مشخص اقدام به انجام تست AMH نمایند.
8. بررسی دقیق علت کوچک شدن بیش از حد یک بیضه در مردان
9. بررسی دقیق علت بروز یائسگی زودرس در بانوان
10. بررسی علت دقیق عدم بروز قاعدگی در بانوان
11. تشخیص سریع ابتلای بانوان به سندروم تخمدان
12. تشخیص علل دقیق عدم باروری در بانوان
13. آنالیز میزان فعالیت تخمدان و بررسی سلامت آن
14. بررسی صحت و سلامت بیضه در نوزادان و کودکان پسر

چگونگی انجام آزمایش AMH یا هورمون آنتی مولرین

برای بسیاری از خانم هایی که هنوز اقدام به تست یا آزمایش AMH نکرده اند اندکی ترس و واهمه از این آزمایش یا خطرات آن وجود دارد. بهتر است بدانید که این آزمایش هیچگونه عوارض یا خطراتی به همراه ندارد. این آزمایش به سادگی و به این صورت انجام می شود که تنها از طریق یک آمپول کوچک اقدام به برداشت نمونه خون از بازوی شخص می کنند. به همین سادگی.
قبل از انجام آزمایش AMH نیز هیچگونه نیازی به مصرف داروی خاصی نیست. البته در موارد خاص و به تشخیص پزشک متخصص، ممکن است به برخی از افراد چند دارو نیز تجویز شود. البته این نکته را نیز به یاد داشته باشید که در صورتی که در حال حاضر دارو مصرف می کنید بهتر است میزان و نوع داروهای مصرفی خود را قبل از آزمایش خون، به پزشک معالج اطلاع دهید چرا که ممکن است تاثیرات زیادی روی نتیجه آزمایش AMH داشته باشد.

فواید و کاربردهای هورمون آنتی مولرین یا AMH در بدن

ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که اصلا هورمون آنتی مولرین یا AMH چه فوایدی در بدن ما آدم ها دارد؟ در این قسمت می خواهیم به این سوال به طور دقیق تر پاسخ بدهیم. لطفا در ادامه هم با ما همراه شوید. قبل از هر چیزی بهتر است بدانید که وجود هورمون آنتی مولرین در سنین مختلف، یکسان نیست بلکه در هر سنی وظایف خاصی را بر عهده دارد. در زیر به مهم ترین آن ها اشاراتی خواهیم داشت.

  1. فواید هورمون آنتی مولرین در نوزادان پسر

هورمون آنتی مولرین یا AMH در نوزادان پسر موجب شکل گیری بهتر بیضه ها و رشد و به وجود آمدن اندام جنسی مردانه در آن ها می شود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در نوزادان پسر، هورمون آنتی مولرین در بیضه ترشح می شود و وارد خون می شود. در صورتی که یک آزمایش جهت بررسی میزان هورمون آنتی مولرین در نوزادان پسر انجام شود مشاهده خواهید کرد که میزان این هورمون در نوزاد بسیار بالاست و این بالا بودن سطح هورمون اغلب تا سن دو سالگی ادامه خواهد داشت.
ضمنا هورمون AMH در نوزادان پسر یک وظیفه ی مهم دیگر نیز دارد که آن، جلوگیری از شکل گیری اندام جنسی زنانه در آن هاست. ضمنا به خاطر داشته باشید که هورمون آنتی مولرین نهایتا در سن بلوغ به حداقل میزان خود خواهد رسید.

  1. فواید هورمون آنتی مولرین در نوزادان دختر

هورمون AMH در نوزادان دختر تولید و ترشح نمی گردد و همین موضوع سبب می شود که در بدن یک نوزاد دختر، اندام جنسی زنانه شکل گیرد و به وجود آید. به مرور زمان و در سنین قبل از بلوغ در دخترها، میزان و سطح هورمون آنتی مولرین آرام آرام ترشح خواهد شد و در مدت زمان قبل از بلوغ فرد، سطح آن بسیار زیادتر از همیشه می شود.
ترشح و تولید هورمون آنتی مولرین در خانم ها به مرور زمان و دقیقا تا پیش از یائسگی و همچنین آغاز دوران یائسگی تا حد زیادی کاهش می یابد و به اندازه ای کم می شود که نمی توان آن را با آزمایش AMH بررسی و ارزیابی نمود.
دقت داشته باشید که متاسفانه در برخی خانم ها میزان ذخیره تخمدانی به شدت کم است و منجر به ناباروری موقت یا دائم در شخص می شود و این امر سبب می شود که نیاز به انجام آزمایش بررسی میزان هورمون آنتی مولرین آن ها بیش از پیش احساس و توصیه شود.

موارد افزایش ‏AMH‏

در موارد خاصی میزان هورمون آنتی مولرین یا همان AMH در بدن به شدت افزایش می باید. یکی از این مواقع زمانی است که خانمی به بیماری تخمدان پلی کیستیک یا ‏PCOS‏ مبتلا می شود. یکی دیگر از مواقع افزایش ناگهانی میزان هورمون آنتی مولرین در خانم ها، زمان ابتلای آن ها به برخی سرطان های تخمدان است.

موارد کاهش ‏AMH

برخلاف مواردی که در بند قبل به آن ها اشاره کردیم گاهی اوقات میزان هورمون AMH یا آنتی مولرین در خانم ها کاهش زیادی خواهد داشت. یکی از دلایل این اتفاق، را می توان افزایش سن افراد دانست. همچنین یکی از عوارض چاقی در خانم ها، کاهش شدید هورمون آنتی مولرین در آنهاست. این کاهش در برخی خانم های چاق حتی تا بیش از 60 درصد هم می رسد.
در موارد نادر خانم ها پس از انجام آزمایشات شیمی درمانی ممکن است به کاهش شدید و ناگهانی هورمون AMH مبتلا شوند که می تواند یکی از مضرات و عوارض شیمی درمانی بر بدن خانم ها محسوب شود. لذا قبل از انجام آزمایش شیمی درمانی لازم است که در این مورد با پزشک متخصص زنان هم مشورتی داشته باشید.

سخن نهایی درباره آزمایش AMH

در این مطلب به طور جامع به معرفی آزمایش AMH، کاربردها و فواید آن و همچنین زمان های افزایش یا کاهش ناگهانی آن پرداختیم. در صورتی که احساس می کنید نیاز به انجام این آزمایش دارید قبل از هر کاری ضروری است که به نزد یک پزشک متخصص زنان مراجعه داشته باشید.
امیدواریم که از این مطلب نهایت استفاده و لذت را برده باشید. لطفا نظرات، پیشنهادات، انتقادات و همچنین تجربیات خود در این زمینه و مسائل مربوطه را در بخش دیدگاه ها با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.